Mám ráda špenát, ale jíst ho jen s vejcem nebo v palačinkách se sýrem je nuda... V jedné kuchařce jsem objevila zajímavý a časově nenáročný recept na špenátové knedlíky, který jsme ještě s kolegyní Dášou vylepšily, takže teď je recept ještě lepší :-)
Knedlíky servíruji buď jako teplou zimní večeři, nebo jako druhý chod oběda. Množství je dostačující pro malý cirkus :-) čili mně, manžela, syna puberťáka a dospělou dceru - tedy 4 osoby. Knedlíky jsou překvapivě dost syté.
Někdy cibule (minimálně 3, a stejně jí nikdy není dost....) opékám na slanince, jindy i s klobáskou, a servíruji s brynzou..., ale i "holá" verze jen s opečenou cibulkou je geniální.... :-)
Původní recept:
1 vejce rozšleháme se solí a pepřem, přidáme 1 balení rozmrazeného špenátového protlaku, 4 lžíce oleje a 400 g hrubé mouky. Promícháme na husté těsto, pokud je těsto řídké, zahustíme strouhankou. Těsto je dost hutné a knedlíky z něj "ubité".
Vylepšený recept:
1 vejce rozšleháme se solí a pepřem, přidáme 1 balení rozmrazeného a vyždímaného špenátového protlaku, 4 lžíce oleje a 400 g krupičky/hrubé mouky a "od oka" prášek do pečiva (výborný je prášek z dm drogerie - je to vinný kámen - čili přírodní surovina). Těsto je měkké, můžeme trochu zahustit strouhankou nebo otrubama. Knedlíky jsou nadýchané.
Dále je postup u obou receptů stejný:
Do vroucí osolené vody zaváříme malé kulaté knedlíky (jako větší pingpongový míček), z daného množství cca 15-16 ks. Vaříme cca 5 minut. Podáváme s osmaženou cibulkou, k zapíjení se osvědčila kyška, acidofilní mléko atp.
Dobrou chuť.
Špenát miluji, vyzkouším. Pak dám vědět, jak jsem uspěla :-) Díky za receptík, Ivana.
OdpovědětVymazatBudu ráda :-) Měj se hezky,
OdpovědětVymazat